De vigtigste regler for fodbold forklaret

Med FIFA World Cup i gang har du måske lyst til at forstå fodboldspillet lidt bedre. Her er de vigtigste regler for spillet, så du kan følge med.

Feltet

En fodboldbane består typisk af naturgræs eller kunstgræs. Den skal være rektangulær i form og kan enten være indendørs eller udendørs. Banens længde skal være mellem 100 og 130 yards (90-120 m), og bredden skal være mellem 50 og 100 yards (45-90 m). Der er også markeringer på banen, som har specifikke formål. F.eks. deler midtvejslinjen banen i to, og midtercirklen har en radius på 10 yards (9,1 m).

I hver ende af banen er der et mål. Det består af to lodrette stolper, der er mindst 8 yards (7,32 m) fra hinanden, med en vandret tværstang i en højde på 2,44 m (8 fod). Området mellem målstolperne og under overliggeren kaldes målet.

Der er også andre markeringer på banen, f.eks. straffesparksfeltet, straffespark og straffebue. Disse bruges alle under en kamp og vil blive forklaret nærmere senere.

Spillerne

For at kunne spille fodbold skal hvert hold have 11 spillere på banen. En af disse spillere er målmanden, som er den eneste spiller, der må bruge sine hænder (og kun i sit eget straffesparksfelt).

De øvrige 10 spillere er opdelt i to grupper: angriberne og forsvarsspillerne. Forwardernes opgave er at score mål, mens forsvarerne forsøger at forhindre det andet hold i at score.

I midten af banen er midtbanen, som består af spillere, der forsøger at gøre lidt af begge dele – de hjælper holdet med både at angribe og forsvare.

Bolden

Bolden er en kugleformet genstand, der bruges til at spille fodboldsporten. Den er typisk lavet af læder eller syntetiske materialer og er oppustet med luft. Bolden har en diameter på mellem 20 og 22 cm (8 og 9 tommer) og en vægt på 410-450 gram (14-16 ounces).

Bolden bruges til at score mål ved at sparke den ind i modstanderholdets mål. Et mål er scoret, når bolden krydser mållinjen mellem målstolperne og under overliggeren. Et hold kan også score et mål ved at skyde bolden i nettet med hovedet eller brystet.

Bolden bruges også til at fremme spillet ved at aflevere den til en holdkammerat. En aflevering sker ved at sparke bolden til en holdkammerat, der er i en position til at modtage den. Et hold kan også fremme bolden ved at drible den med fødderne eller ved at kaste den til en holdkammerat.

Bolden bruges også til at genoptage spillet, efter at der er scoret et mål, eller bolden er gået ud af banen. Et kickoff bruges til at starte spillet eller til at genoptage spillet efter et scoret mål. Bolden bruges også til at genoptage spillet, efter at den er gået ud af banen. Et indkast bruges til at genoptage spillet, efter at bolden er gået ud af banen på sidelinjen.

Spillets formål

Spillets formål er at score mål ved at sparke eller heade bolden ind i modstanderens mål. Et mål er scoret, når bolden går i nettet mellem målstolperne og under overliggeren. Et hold scorer et point for hvert mål, det scorer.

Det hold, der scorer flest mål i en kamp, vinder kampen. Hvis begge hold scorer lige mange mål, er kampen uafgjort.

En kamp spilles over to halvlege på hver 45 minutter. Der er en halvtidspause på 15 minutter.

I en konkurrencepræget kamp går kampen i forlænget spilletid, hvis stillingen er lige ved afslutningen af 90 minutter, hvis der ikke er balance i kampen. Ekstratiden består af to perioder på hver 15 minutter med en halvtidspause på 5 minutter. Hvis stillingen stadig er lige ved afslutningen af ekstratiden, afgøres kampen ved en straffesparkskonkurrence.

Scoringen

For at score point skal angrebet rykke bolden ind i modstanderens endzone. Dette gøres ved enten at løbe med bolden eller aflevere den til en holdkammerat. Hvis bolden bæres ind i end zone, kaldes det et “rushing touchdown”. Hvis bolden kastes til en holdkammerat i end zone, kaldes det et “passing touchdown”. Hvis bolden ligger på jorden i end zone, kaldes det et ‘touchdown’.”

Offensiven kan også score point ved at sparke bolden gennem modstanderens målstolper. Dette kaldes et “field goal.”

Den defensive del kan score point ved at tackle den offensive del af kampen i end zone. Dette kaldes en ‘safety’.”

Officials

I fodbold er der tre officials, som er ansvarlige for at håndhæve spillets regler. Officials er dommeren, opmanden og linjedommeren. Dommeren er den official, der er ansvarlig for at sikre, at spillerne følger spillets regler. Dommeren er den official, der er ansvarlig for at afgøre, om der er bolde og strikes. Linjedommeren er den official, der er ansvarlig for at sikre, at spillerne er inden for banen.

Officialerne er ansvarlige for at sikre, at spillerne er sikre, og at spillet er fair. De er også ansvarlige for at sørge for, at fansene er sikre, og at de ikke forstyrrer. Officials har beføjelse til at smide spillere ud af spillet, hvis de ikke følger reglerne. De har også beføjelse til at suspendere spillere, hvis de overtræder reglerne.

Officials er vigtige, fordi de sørger for, at spillet er sikkert og fair. De er også vigtige, fordi de sørger for, at fansene er sikre, og at de ikke forstyrrer. Uden officials ville spillet være kaos.

Tiden

I en standard fodboldkamp har hvert hold to halvlege på 45 minutter hver med en pause på 15 minutter imellem. Der er også to ekstra perioder på 15 minutter hver, som spilles, hvis der er uafgjort ved afslutningen af den normale spilletid. Disse kaldes “overtid”.

Hvis stillingen stadig er uafgjort efter overtiden, afgøres kampen ved et “shootout”. Her skiftes hvert hold til at tage et straffespark fra straffesparkspletten, og det hold, der scorer flest mål, vinder kampen.

Der er dog nogle variationer i forhold til dette, som er værd at kende til. I nogle konkurrencer, f.eks. i Champions League, får hvert hold f.eks. tre minutters tillægstid i slutningen af hver halvleg. Dette er for at tage højde for den tid, der går tabt på grund af skader, udskiftninger eller andre afbrydelser.

I andre konkurrencer, såsom VM, er kampen opdelt i to halvlege på 35 minutter hver med en pause på 15 minutter imellem. Hvis stillingen er uafgjort ved afslutningen af den ordinære spilletid, er der to ekstra perioder på hver 10 minutter, som spilles, hvis stillingen stadig er uafgjort.

Som du kan se, er der et par forskellige variationer på længden af en fodboldkamp. De grundlæggende regler er dog de samme uanset konkurrencen.

En foul er, når en spiller begår en forseelse i løbet af spillet. De mest almindelige forseelser er ting som at sparke, snuble eller skubbe til en anden spiller. Hvis en spiller begår en foul mod en anden spiller, kan dommeren give vedkommende et gult eller rødt kort. Et gult kort betyder, at spilleren er blevet advaret, og et rødt kort betyder, at spilleren er blevet udvist og skal forlade banen.

Et straffespark er, når et hold begår en forseelse mod en anden spiller inden for deres eget straffesparksfelt. Det resulterer normalt i et frispark eller et straffespark, der gives til det andet hold. Et frispark er, når det hold, der blev begået en forseelse, kan vælge enten at skyde på mål eller at aflevere bolden til en anden spiller. Et straffespark er, når det hold, der blev begået en fejl, får mulighed for at skyde på mål fra straffesparkspletten med kun målmanden til at stoppe dem.

Hvis en spiller begår en alvorlig fejl eller forseelse, kan han/hun få et rødt kort og blive udvist. Det betyder, at de skal forlade banen, og at deres hold skal spille med en spiller mindre i resten af kampen. Hvis en spiller bliver udvist, kan han/hun også få en udelukkelse, hvilket betyder, at han/hun ikke må spille i flere kampe i en vis periode.

Spillet

I amerikansk fodbold er spillet den grundlæggende handling i spillet. Et spil er en række samordnede handlinger fra det offensive holds side i et forsøg på at rykke bolden ned ad banen og score point, mens det defensive hold forsøger at stoppe angrebet og forhindre dem i at score. De fleste spil har til formål at bringe bolden frem mod modstanderens endzone. Der er dog andre typer af spil, der er designet til at score point eller vinde yardage.

Spillet begynder med snap, som er det tidspunkt, hvor centeren sender bolden bagud mellem sine ben til quarterbacken. Quarterbacken har derefter et par muligheder, han kan enten aflevere bolden til en running back, kaste bolden til en receiver eller beholde bolden og løbe den selv. Hvis quarterbacken afleverer bolden, vil running backen forsøge at løbe gennem forsvaret og vinde yardage. Hvis quarterbacken kaster bolden, forsøger receiveren at fange bolden og løbe ned ad banen. Hvis quarterbacken beholder bolden, skal de forsøge at løbe gennem forsvaret og vinde yardage.

Når boldholderen bliver tacklet, eller bolden går ud af banen, er spillet slut, og holdene skifter side. Det hold, der var på angreb, vil nu være på forsvaret, og det hold, der var på forsvaret, vil nu være på angreb. Det nye offensive hold snapper derefter bolden, og processen starter forfra igen.

I fodbold er spillet opdelt i to halvlege. Den første halvleg kaldes første halvleg, mens anden halvleg kaldes anden halvleg. Ved slutningen af hver halvleg erklæres det hold, der har flest point, for vinder.

Den anden halvleg foregår meget anderledes end den første halvleg. I anden halvleg skal det hold, der har bolden, score et mål, og det hold, der har flest mål ved kampens afslutning, erklæres som vinder.

Hvis der står uafgjort ved kampens afslutning, går kampen i forlænget spilletid. I tillægstiden får hvert hold yderligere to minutter til at score. Hvis stillingen stadig er uafgjort ved afslutningen af tillægstiden, går kampen til straffesparkskonkurrence.

I en straffesparkskonkurrence skiftes hvert hold til at skyde på mål fra 12 meters afstand. Det hold, der scorer flest mål i straffesparkskonkurrencen, erklæres som vinder.